Bezglutenowy chleb dyniowy
Piękne pomarańczowe dynie aż kuszą żeby z nich coś upiec. Dynia jest idealnym dodatkiem do wypieków bezglutenowych. Sprawia, że chleb się nie kruszy i jest wilgotny.
Składniki:
Dynię kroimy na grube plastry, oczyszczamy z pestek, obieramy i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Po wystudzeniu dynię miksujemy na gładką masę.
Do masy dyniowej dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno zajmować najwyżej 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ja wstawiam do piekarnika, który jest letni po pieczeniu dyni.
Chleb pieczemy 40-50 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, aby chleb nie sparował. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Składniki:
- 250g musu z pieczonej dyni
- 200g mąki ryżowej
- 200g skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki amarantusowej
- 10g drożdży instant/suszonych
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 250ml letniej wody
- Jeśli nie masz mąki z ciecierzycy lub amarantusowej w jej miejsce dodadaj mąkę ryżową.
Dynię kroimy na grube plastry, oczyszczamy z pestek, obieramy i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Po wystudzeniu dynię miksujemy na gładką masę.
Do masy dyniowej dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Wyrobione ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno zajmować najwyżej 2/3 wysokości foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ja wstawiam do piekarnika, który jest letni po pieczeniu dyni.
Chleb pieczemy 40-50 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, aby chleb nie sparował. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
Smacznego!