Ciasteczka ala włoskie makaroniki bezglutenowe

Lekkie, chrupiące, w smaku przypominające orzechową bezę. 
Idealne zarówno same jak i z nadzeniem np. czekoladowym kremem z odrobiną alkoholu i polewą z gorzkiej czekolady.

Składniki potrzebne na około 20 ciasteczek:

  • 100 g orzechów, ja użyłam włoskich ale można użyć innych
  • 120 g cukru
  • 2 białka z jajek kurzych
  • 25 ml wody
Orzechy i 20 g cukru należy zmiksować aby powstała mąka z wyczuwalnymi kawałeczkami orzechów. Pod koniec miksowania dodajemy jedno białko.

W osobnym pojemniku ubijamy drugie białko na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy 20g cukru.

W małym rondelku przygotowujemy syrop z 80g cukru i 25ml wody. Mieszamy aby cukier rozpuścił się w wodzie, następnie chwilę gotujemy bez mieszania. Syrop powinien mieć temperaturę około 120°C.
Tak przygotowany syrop wlewamy powoli do ubitego białka i miksujemy aż masa będzie zimna.

Masę białkową dodajemy powoli do masy orzechowej i delikatnie mieszamy.

Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki formujemy z ciasta koła o średnicy około 5cm. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów między ciasteczkami.
Z przepisu powinno wyjść około 20 ciasteczek.

Wyłożone na blaszkę ciasteczka pozostawiamy na blacie przez około 20 minut, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 15 minut.
Ciasteczka zdejmujemy z papieru dopiero po całkowitym wystudzeniu.


Smacznego!

Popularne posty