Ciasteczka ala włoskie makaroniki bezglutenowe
Lekkie, chrupiące, w smaku przypominające orzechową bezę.
Idealne zarówno same jak i z nadzeniem np. czekoladowym kremem z odrobiną alkoholu i polewą z gorzkiej czekolady.
Składniki potrzebne na około 20 ciasteczek:
W osobnym pojemniku ubijamy drugie białko na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy 20g cukru.
W małym rondelku przygotowujemy syrop z 80g cukru i 25ml wody. Mieszamy aby cukier rozpuścił się w wodzie, następnie chwilę gotujemy bez mieszania. Syrop powinien mieć temperaturę około 120°C.
Tak przygotowany syrop wlewamy powoli do ubitego białka i miksujemy aż masa będzie zimna.
Masę białkową dodajemy powoli do masy orzechowej i delikatnie mieszamy.
Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki formujemy z ciasta koła o średnicy około 5cm. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów między ciasteczkami.
Z przepisu powinno wyjść około 20 ciasteczek.
Wyłożone na blaszkę ciasteczka pozostawiamy na blacie przez około 20 minut, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 15 minut.
Ciasteczka zdejmujemy z papieru dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Idealne zarówno same jak i z nadzeniem np. czekoladowym kremem z odrobiną alkoholu i polewą z gorzkiej czekolady.
Składniki potrzebne na około 20 ciasteczek:
- 100 g orzechów, ja użyłam włoskich ale można użyć innych
- 120 g cukru
- 2 białka z jajek kurzych
- 25 ml wody
W osobnym pojemniku ubijamy drugie białko na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy 20g cukru.
W małym rondelku przygotowujemy syrop z 80g cukru i 25ml wody. Mieszamy aby cukier rozpuścił się w wodzie, następnie chwilę gotujemy bez mieszania. Syrop powinien mieć temperaturę około 120°C.
Tak przygotowany syrop wlewamy powoli do ubitego białka i miksujemy aż masa będzie zimna.
Masę białkową dodajemy powoli do masy orzechowej i delikatnie mieszamy.
Dwie blaszki z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki formujemy z ciasta koła o średnicy około 5cm. Pamiętaj o pozostawieniu odstępów między ciasteczkami.
Z przepisu powinno wyjść około 20 ciasteczek.
Wyłożone na blaszkę ciasteczka pozostawiamy na blacie przez około 20 minut, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez około 15 minut.
Ciasteczka zdejmujemy z papieru dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!