Bezglutenowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 2-3 dojrzałych bananów
- 2 jajka
- poł szklanki cukru
- 1szklanka mieszaniny mąk bezglutenowych (ja użyłam mieszaniny mąki ryżowej, ziemniaczanej i tapiokowej w proporcji 6:2:1)
- 1 łyżeczki sody
- 3-4łyżeczek kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- pół szklanki posiekanych orzechow
- pół łyżeczki soli
- 1łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
Banany blendujemy z cukrem, dodajemy do nich jajka. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mieszamy w misce wszystkie składniki suche i dodajemy do masy bananowej ciągle mieszając.
Ciasto przekladamy do foremki około 26x20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40 minut.