Bezglutenowe ciasto czekoladowe


Dziś proponuję mega czekoladowe, wilgotne ciasto czekoladowe bezglutenowe (dla glutenowców wystarczy po prostu użyć mąkę pszenną). Przepis w wersji glutenowej znalazłam na jakimś blogu i dostosowalam do własnych potrzeb. Dodatek bananów powoduje, że ciasto jest wilgotne i nie kruszy się. 
Składniki:

  • 2-3 dojrzałych bananów
  • 2 jajka
  • poł szklanki cukru
  • 1szklanka mieszaniny mąk bezglutenowych (ja użyłam mieszaniny mąki ryżowej, ziemniaczanej i tapiokowej w proporcji 6:2:1)
  • 1 łyżeczki sody
  • 3-4łyżeczek kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół szklanki posiekanych orzechow
  • pół łyżeczki soli
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
Banany blendujemy z cukrem, dodajemy do nich jajka. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mieszamy w misce wszystkie składniki suche i dodajemy do masy bananowej ciągle mieszając. 
Ciasto przekladamy do foremki około 26x20cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy w temperaturze 175°C przez około 40 minut.
Smacznego!



Popularne posty