Pizza bezglutenowa

Twoja bezglutenowa pizza znów jest niejadalna, twarda jak podeszwa, kruszy się...
Znam ten problem. To skłoniło mnie do eksperymentowania, aż ciasto do złudzenia zaczęło przypominać ciasto z mąki pszennej. Nawet moi domowi zjadacze pizzy w pierwszej chwili nie zorientowali się. A to wielki sukces.
Ja uwielbiam gdy na pizzy jest wiele rodzajów sera. A Ty, jaką pizzę lubisz?



A oto i przepis:

Składniki na dużą blaszkę z piekarnika:
160g mąki ryżowej
125g mąki ziemniaczanej
150ml letniej wody
15 - 20dag drożdży rozmieszanych z 1 łyżeczką cukru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
1 jajko

Wykonanie: 
Wszystkie składniki mieszam, aż powstanie z nich jednolita masa. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 10 minut. 
Blaszkę smaruję tłuszczem i wykładam ciasto.Ręcznie rozprowadzam ciasto po powierzchni blaszki, polewam sosem, kładę utarty ser i takie składniki, na jakie mam ochotę. 
Blaszkę z pizzą wkładam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 15 minut.


Smacznego!

Popularne posty