Torcik czekoladowy bezglutenowy
Najlepsze inspiracje, to te na które namawia mnie mój synek. Przychodzi i mówi "Mamo zrób mi takie pyszne ciastko..."
Spód tortu, to ciasto browni orzechowe bezglutenowe.
Składniki:
- 4 jajka
- 120g gorzkiej czekolady
- 120 g cukru
- 50g zmielonych orzechów
- szczypta soli
- konfitura owocowa
- 200ml śmietanki 30%
- cukier waniliowy
- 100g serka mascarpone
Żółtka ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze chwilę ubijaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodawaj po łyżce do masy czekoladowej delikatnie mieszając. Na koniec dodaj zmielone orzechy i również delikatnie wymieszaj.
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w 175°C.
Ciasto czekoladowe połóż na dużym talerzu, posmaruj warstwą konfitury owocowej.
Śmietankę ubij z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone.
Wyłóż śmietanę na wierzch tortu.
Można podawać od razu lub schłodzone w lodówce.
Smacznego!