Torcik czekoladowy bezglutenowy

Najlepsze inspiracje, to te na które namawia mnie mój synek. Przychodzi i mówi "Mamo zrób mi takie pyszne ciastko..."  


Spód tortu, to ciasto browni orzechowe bezglutenowe. 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 120g gorzkiej czekolady
  • 120 g cukru
  • 50g zmielonych orzechów
  • szczypta soli
  • konfitura owocowa
  • 200ml śmietanki 30%
  • cukier waniliowy
  • 100g serka mascarpone
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 
Żółtka ubij z cukrem, dodaj rozpuszczoną czekoladę. Całość jeszcze chwilę ubijaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodawaj po łyżce do masy czekoladowej delikatnie mieszając. Na koniec dodaj zmielone orzechy i również delikatnie wymieszaj. 
Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piecz około 30 minut w 175°C. 

Ciasto czekoladowe połóż na dużym talerzu, posmaruj warstwą konfitury owocowej. 
Śmietankę ubij z cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone. 
Wyłóż śmietanę na wierzch tortu. 
Można podawać od razu lub schłodzone w lodówce.


Smacznego!



Popularne posty