Wieloziarnisty chleb bezglutenowy
Składniki:
- 200g mąki kukurydzianej
- 50g mąki z ciecierzycy
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mielonych orzechów
- 60g płatków owsianych lub ryżowych
- 60g siemienia lnianego
- 40g pestek dyni
- 40g słonecznika
- łyżka oliwy
- 10g drożdży instant
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 200ml wrzącej wody
- 300ml letniej wody
- 1 jajko - można nie dodawać
Siemię lniane i płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie pozostałe sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich zaparzone płatki z siemieniem lnianym. Dodajamy letnią wodę z oliwą i jajkiem, mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, aby chleb nie sparował. Kroimy po wystudzeniu.
Smacznego!