Wieloziarnisty chleb bezglutenowy

Składniki:
  • 200g mąki kukurydzianej
  • 50g mąki z ciecierzycy
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 50g mielonych orzechów
  • 60g płatków owsianych lub ryżowych
  • 60g siemienia lnianego
  • 40g pestek dyni
  • 40g słonecznika
  • łyżka oliwy
  • 10g drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 200ml wrzącej wody
  • 300ml letniej wody
  • 1 jajko - można nie dodawać
Siemię lniane i płatki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. 
Wszystkie pozostałe sypkie składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich zaparzone płatki z siemieniem lnianym. Dodajamy letnią wodę z oliwą i  jajkiem, mieszamy do połączenia składników. 
Przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki, aby chleb nie sparował. Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego!

Popularne posty