Browni bezglutenowe


Ten murzynek to tanie, proste i zawsze udane ciasto. Smaczne zarówno w wersji bezglutenowej jak i glutenowej (mieszaninę mąk można zastąpić mąką pszenną). Można też dodać przyprawę do piernika lub upiec w foremie muffinek.


Składniki
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
Powyższe składniki należy wymieszać w garnku i zagotować.
Do wrzącej masy dodaj
1 mały proszek do pieczenia
3-4 żółtka jaj
2 szklanki mieszaniny mąk bezglutenowych (u mnie 2/3 szkl. mielonych orzechów, 2/3 szkl. mąki ryżowej i 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej).
Do tak przygotowanej masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 40 minut w temperaturze 175°C.
Na gorącym jeszcze cieście układamy kosteczki gorzkiej czekolady i łyżeczką rozsmarowujemy ją po wierzchu ciasta.
Smacznego!

Popularne posty