Biszkopt orzechowy bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy z dodatkiem orzechów świetnie pasuje do tortów śmietanowych, orzechowych i czekoladowych. Jego wykonanie jest bardzo proste, nie wymaga użycia proszku do pieczenia ani sody. Cała tajemnica tkwi w ubiciu białek na bardzo sztywną, błyszczącą pianę. 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki skrobii (mąki) ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:
W wysokim naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciągle miksując dodaj cukier a następnie żółtka. Ubijaj do momentu, gdy grudki cukru nie będą już wyczuwalne.
Mąkę przesiej do masy jajecznej i krótko rozmieszaj mikserem. Następnie dodaj zmielone orzechy lub mąkę orzechową i delikatnie wymieszaj rózgą. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 30 minut w piekarniku w 175°C.
Aby łatwiej było pokroić biszkopt, poczekaj aż ostygnie. 


Smacznego!




Popularne posty