Szarlotka bez glutenu
Kto lubi szarlotkę? Szczególnie dobrze smakuje jesienią do ☕
U mnie znika w jedno popołudnie. Wszystkie lasuchy ją uwielbiają 👨👩👦👦
Poniżej podaję przepis:
Ciasto:
Pół kostki margaryny
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżeczki cukru waniliowego (sama robię, żeby był rzeczywiście waniliowy i bezglutenowy)
1,5 szklanki mąki (może być mix do ciast, ryżowa lub kukurydziana albo jakaś ich mieszanina)
Ciasto wyrabiam, schładzam w lodówce i wygniatam nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję jabłka. Jeśli są bardzo soczyste to odbieram, kroję w kostkę i gotuję w garnku, aby puściły sok. Jeśli mniej soczyste, to po prostu układam pokrojone na cieście.
3 białka ubijam na gęsta pianę, dodaję do nich 1/2 szklanki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianą przykrywam jabłka.
Jeśli zostało ciasto, to krusze je na wierzch.
Piekę 40minut w 175 stopniach Celsjusza.
Przepis na blasze wielkości około 25 cm x 25 cm.
Dajcie znać jak Wam wyszła i czy smakowała