Szarlotka bez glutenu

 


Kto lubi szarlotkę? Szczególnie dobrze smakuje jesienią do ☕

U mnie znika w jedno popołudnie. Wszystkie lasuchy ją uwielbiają 👨‍👩‍👦‍👦

Poniżej podaję przepis:

Ciasto:

Pół kostki margaryny

1/3 szklanki cukru

3 żółtka

2 łyżeczki cukru waniliowego (sama robię, żeby był rzeczywiście waniliowy i bezglutenowy) 

1,5 szklanki mąki (może być mix do ciast, ryżowa lub kukurydziana albo jakaś ich mieszanina)

Ciasto wyrabiam, schładzam w lodówce i wygniatam nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.


W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowuję jabłka. Jeśli są bardzo soczyste to odbieram, kroję w kostkę i gotuję w garnku, aby puściły sok. Jeśli mniej soczyste, to po prostu układam pokrojone na cieście.


3 białka ubijam na gęsta pianę, dodaję do nich 1/2 szklanki cukru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Pianą przykrywam jabłka.


Jeśli zostało ciasto, to krusze je na wierzch.


Piekę 40minut w 175 stopniach Celsjusza.


Przepis na blasze wielkości około 25 cm x 25 cm.


Dajcie znać jak Wam wyszła i czy smakowała



Popularne posty