Tort bezglutenowy
Dziś upiekłam bezglutenowy tort jeżynowy z kremem śmietankowym. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny.
Biszkopt
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki zmielonych orzechów
1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki zmielonych orzechów
1/3 szklanki skrobii ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie:
W naczyniu o pojemności minimum 1,5 litra ubij białka na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite dodaj szczyptę soli. Ciągle miksując dodaj cukier a następnie żółtka. Ubijaj do momentu, gdy grudki cukru nie będą już wyczuwalne.
Mąkę zmieszaj z orzechami i delikatnie dodaj do masy jajecznej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj ręcznie za pomocą rózgi lub kopystki. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nastawionym na 170°C.
Po upieczeniu poczekaj aż biszkopt ostygnie, wyjmij go i przekrój na dwie części.
W naczyniu o pojemności minimum 1,5 litra ubij białka na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite dodaj szczyptę soli. Ciągle miksując dodaj cukier a następnie żółtka. Ubijaj do momentu, gdy grudki cukru nie będą już wyczuwalne.
Mąkę zmieszaj z orzechami i delikatnie dodaj do masy jajecznej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj ręcznie za pomocą rózgi lub kopystki. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 40 minut w piekarniku nastawionym na 170°C.
Po upieczeniu poczekaj aż biszkopt ostygnie, wyjmij go i przekrój na dwie części.
Krem śmietanowy
Składniki:
330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250 g serka mascarpone
cukier waniliowy
2-3 łyżek cukru
Wykonanie:
Śmietanę, cukier waniliowy i cukier ubij na sztywną pianę. Uważaj żeby nie ubijać za długo, bo będziesz mieć masło zamiast pianki.
Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i ubijaj jeszcze przez kilka sekund.
Śmietanę, cukier waniliowy i cukier ubij na sztywną pianę. Uważaj żeby nie ubijać za długo, bo będziesz mieć masło zamiast pianki.
Do ubitej piany dodaj serek mascarpone i ubijaj jeszcze przez kilka sekund.
Konfitura jeżynowa
Możesz skorzystać z gotowej konfitury lub wykonać ją samodzielnie.
Aby wykonać ją samodzielnie będziesz potrzebować 350 - 500 jeżyn (możesz użyć malin lub truskawek), 100g cukru.
Garnek wysmaruj masłem, włóż umyte i obrane owoce. Gotuj powoli aż sok prawie odparuje. Pod koniec gotowania dodaj cukier i zagotuj.
Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać w słoikach.
Możesz skorzystać z gotowej konfitury lub wykonać ją samodzielnie.
Aby wykonać ją samodzielnie będziesz potrzebować 350 - 500 jeżyn (możesz użyć malin lub truskawek), 100g cukru.
Garnek wysmaruj masłem, włóż umyte i obrane owoce. Gotuj powoli aż sok prawie odparuje. Pod koniec gotowania dodaj cukier i zagotuj.
Tak przygotowaną konfiturę można przechowywać w słoikach.
Wykonanie tortu
Dolną część biszkoptu połóż na talerzu. Posmaruj ją zimną konfiturą jeżynową. Następnie na środku połóż 1/3 kremu śmietanowego. Całość przykryj drugą częścią biszkopty i lekko dociśnij, aby krem rozłożył się równomiernie. Pozostały krem wyłóż na wierzch, rozsmaruj na górze i po bokach. Całość posyp utartą gorzką czekoladą (około 25-30g). Można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!